Cum poți ”fenta” statul cu 100.000 de euro și să scapi doar cu amendă: vot final la Camera Deputaților

de: Ciprian Ioana
16 12. 2020

Camera Deputaților a dat vot final pe o lege controversată. Și nu e vorba doar de conținutul ei, pentru că actul normativ a fost declarat neconstituțional.

Camera Deputaților a dat votul final pe o lege controversată: e vorba de inițiativa care le permite persoanelor inculpate pentru evaziune fiscală de până în suma de 100.000 de euro să scape doar cu o amendă dacă plătesc prejudiciul creat. Legea a fost aprobată de Parlament după ce a primit votul final.

Tot în lege se menționează și că acuzaţii vor scăpa definitiv de pedeapsă dacă vor plăti încă 20% din totalul amenzii. Proiectul cu act normativ a fost iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu şi va modifica legea 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Problema e, însă, că CCR a declarat legea neconstituțională în aprilie 2019.

Amendă pentru prejudiciu din evaziune fiscală de până la 100.000 de euro

Legea modificată în Parlament se referă la evaziunea fiscală. Astfel, în cazul săvârșirii acestei infracțiuni, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă.

Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar, se arată în lege.

Mai mult, cine achită mai mult scapă total de acuzații și rămâne cu un cazier curat.

„În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare” – articol din noua lege.

Legea a fost declarată neconstituţională în aprilie 2019 de Curtea Constituțională, după ce a intrat în Parlament spre sfârşitul lui 2017, fiind semnată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu. Acum, PSD, Pro România și ALDE au votat pentru, iar PNL și USR împotrivă. UDMR s-a abținut.